sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Muottas Muragl ja Morteratschgletscher (julkaistu 3.11.2013)

Sveitsissä ollessa teimme ensimmäisen (ja jännittävän) vuorivaelluksen lisäksi kaksi muutakin vuorille suuntautunutta pidempää reissua. Ensimmäisen lomaviikon perjantaina kipusimme ylös Muottas Muragl -nimisen vuoren huipulle ja toisen lomaviikon maanantaina kävimme ihmettelemässä Morteratschin jäätiköllä. Kumpikin reissuista oli hieman vähemmän pelottava kuin ensimmäinen vuorivaellus. Erityisesti Muottas Muraglin retki oli teknisesti niin leppoisa, että maisemista ja aurinkoisesta päivästä nauttiminen oli helppoa, vaikka nousimme huipulle vaikeampaa reittiä ja puurajan yläpuolella törmäsimme taas lumen täyttämään kivikkoiseen polkuun. Morteratschin jäätikölle suunnatessa polku oli erittäin kivinen ja ylöspäin mentäessä muuttui kokoajan lumen myötä haastavammaksi, niin että aivan tavoitteena ollelle alppimökille asti emme kiivenneet lenkkareinemme.
Molemmista paikoista, sekä Muottas Muraglin päältä, että Morteratschin jäätikköreitin alusta löytyy myös hotellit. Muottas Muraglin huipulle kulkee pieni juna ja Morteratschin hotellille pääsee myös paikallisjunalla. Molemmat olisivat varmasti kokeilemisen arvoisia yöpymispaikkoja erityisesti talvisesongin aikaan. Nyt "no seasonin" aikaan Muottas Muraglin hotelli oli kokonaan kiinni, mutta Morteraschin hotelli terasseineen näkyi olevan nytkin auki. Hintataso molemmissa paikoissa tosin on sveitsiläinen eli kova, mutta toisaalta maisemat puhuvat puolestaan, vai mitäs sanotte seuraavista kuvista?
Muottas Muragl

20131025_121819
Muottas Muraglin huipulla. Taustalla näkyvissä hotellirakennus.
muottassamedan
Maisema Muottas Muraglin päältä kohti Samedanin kylää, jossa asuimme. Kuvassa näkyy myös Samedanin lentokenttä, jossa meno vilkastuu sesongin alkaessa.
Lisää näkymiä Muottas Muraglin päältä.
Lisää näkymiä Muottas Muraglin päältä.
muottas
Kipuamista lumen keskellä auringon paisteessa kohti Muottas Muraglin huippua.

Morteratschgletscher

Morteratschin hotellille parkkipaikalta saapuessa pääsee heti ihmettelemään pientä koskea.
Morteratschin hotellille parkkipaikalta saapuessa pääsee heti ihmettelemään pientä koskea.
kuva
Kivikasat ja vuoristokääpiö
Morteratschin jäätikkö
Morteratschin jäätikkö
Auringossa kylpevä hotelli Morteratschin jäätikölle lähtevien reittien alkupäässä.
Auringossa kylpevä hotelli Morteratschin jäätikölle lähtevien reittien alkupäässä.
Maisemia jäätiköltä palatessa.
Maisemia jäätiköltä palatessa.
-
Vierailu Morteratschin jäätiköllä sai mielen paitsi hyväksi, myös osittain surulliseksi. Paikassa nimittäin näkyy erittäin selkeästi ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat muutokset luonnossa. Jäätikkö pienenee vuosi vuodelta aika hurjaa vauhtia ja jäätiköllä aiemminkin käyneet matkakumppanini kertoivat sen pienentyneen silminnähtävästi. Jäätikköä helppoa reittiä lähestyttäessä on myös matkan varrella kylttejä, joissa kerrotaan, miten jäätikkö on ulottunut tietyille kohdille vuosikymmeniä sitten. Nyt näillä kohdilla oli hiekkapohjainen kävelyreitti ja vuoristo"puro". Kuvan tällaisestä infotaulusta löytää esimerkiksi tältä Morteratschin jäätikön pienenemisestä kertovalta nettisivulta. Toivottavasti jäätikön pieneneminen ainakin hidastuisi, että vaikka omilla mahdollisesti tulevilla lapsillani olisi vielä mahdollisuus käydä sitä ihastelemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti